Informacije

Decebal – snaga Dačana

Najveća skulptura u Evropi, treća u svetu, uklesana u krečnjačku stenu u zalivu Mrakonija, lik poslednjeg kralja Dakije danas stražari u Gvozdenim vratima. Lik Decebala, čije ime znači Snaga Dačana, visok 40m, samo 6m niži od Kipa slobode u Njujorku, klesan je od 1994. do 2004. godine preko puta Trajanove table. Rumunski Maunt Rašmor finansirao je sa preko milion dolara Josif Konstantin Dragan, kontroverzni biznismen i ljubitelj starine iz Rumunije, želeći da dva vladara starog sveta – Decebal i Trajan, doveka budu na suprotnim stranama. Kao i antički spomenici u Đerdapu, lik Decebala je turistička atrakcija, u čijem je podnožju uklesano ime ktitora: Decebal rex – Dragan fecit (kralja Decebala napravio Dragan).

Tabula Traiana – Trajanova tabla

Trajanovom tablom rimski imperator Nerva Trajan je pre 1900 godina označio zаvršеtаk rimskog putа -Via Traiana kroz Đerdap, pripremajući se za rat protiv Dačana. Uklesana u steni na najnepristupačnijem delu čitаvоg rimskog puta, Trajanova tabla, još jedan u nizu imperatorovih graditeljskih podviga, „preživela“ je i formiranje Đerdapskog jezera. Tabla i deo rimskog puta isečeni u jednom komadu podignuti su za 21,5m. Kameni monolit težak preko 300t postavljen je tačno iznad prvobitne lokacije, a na oko 2,5km od Tekije, na samom izlazu/ulazu u kanjоnе Dоnjе klisurе, gde je Dunav najuži i najdublјi u svome toku. Vidljiva je samo sa vode.


Manastir Mrakonija

Kada ga vidite sa vode, činiće vam se da ste ispred manastira na Svetoj gori izgrađenom na steni i kamenim temeljima koji zaustavljaju talase Dunava. Današnji Manastir Mrakonija (skriveno mesto ili mračna voda) sagrađen je na levoj obali Dunava na mestu nekadašnje balon stanice sa koje se pratila plovidba u uskoj klisuri gde dva broda istovremeno nisu mogla prođu. Prema dokumentima, manastir Mrakonija postoji od sredine XV veka i zbog svoje sudbine i burne istorije, poznat je i kao „manastir pod vodom“. Uništen je tokom rusko-tursko-austrijskog rata između 1787. i 1792. godine, ponovo izgrađen i srušen 1968. a ruševine poplavljene vodama Dunava. Obnovljen je 1995. godine. Izgrađen je u obliku krsta sa tremom otvorenim prema Dunavu, a na prozoru na ulazu u manastir piše: „Rođen i ubijen više puta, manastir se pojavljuje danas, izvan smrti, kao sigurnost vere, nada u vaskrsenje i temelj ljubavi“.

Donji Milanovac

Malo koje mesto u Srbiji se može pohvaliti da se selilo čak tri puta, kao što je to slučaj sa Donjim Milanovcem. Naselje Banja u srednjem veku, pa ostrvo Poreč, zatim Donji Milanovac, a pre svega rimski kastrum Taliata. I sve to u Donjomilanovačkoj kotlini tokom skoro 2000 godina.U srcu Đerdapa, ova varoš uživa u najvećem broju sunčanih dana u Srbiji, Dunavu bogatom ribom, čudesnim zalascima sunca i dobroj hrani u lokalnim restoranima. Donjomilanovčani se ponose svojim sugrađanima, kapetanima Tenkom i Mišom Anastasijevićem, kao i jednom od najstarijih osnovnih škola u Srbiji, osnovanom 1807. godine. Za sve ljubitelje prirode, istorije i avanture, Donji Milanovac, sa obližnjim Lepenskim Virom, savršena je destinacija.

Nacionalni park Đerdap

Sto kilometara Dunava, od 588 koliko teče kroz Srbiju, pripada Nacionalnom parku Đerdap. Najveću i najdužu klisuru probojnicu u Evropi, čudesna Gvozdena vrata, zovu još i samoniklom botaničkom baštom. Ovde raste četvrtina ukupne flore Srbije, živi oko 170 vrsta ptica, više od polovine vrsta sisara u Srbiji i oko 50 vrsta riba. Sa preko 40 kulturnih spomenika od praistorije do srednjeg veka, NP Đerdap je i najveći arheološki park na otvorenom u Evropi. U Đerdapu je Dunav najširi, najdublji i najuži u svome toku. Krstarenjem Dunavom upoznaćete lepotu rečnih obala, prirodne fenomene i spomenike kulture i lično se uveriti zašto je Đerdap hiljadama godina bio izazov za putnike, ratnike i mirotvorce.

Veliki i Mali Kazan

Đerdapski Kazani, Veliki i Mali, ušli su u svetsku literaturu jer je ovo mesto gde je Dunav najuži – 140m i najdublji-preko 90m. Veliki pad i brzina vode, nagle promene širine korita i dubine, podvodne stene, jaki vrtlozi zbog čega je površina vode izgledalo kao da ključa, u tursko vreme kumovali su imenu kazan.Pre izgradnje HE „Đerdap 1“ u Kazanima su se mrestile jesetre i morune dolazeći iz Cnog mora, plovidbu regulisale balon stanice, a brodovima upravljali piloti brodova, locevi. Pri dnu strmih padina koje se dižu i preko 500m u visinu, nalaze se jaka kraška vrela, kao i pećina Veterani. U Kazanima se nalazi i Hajdučka vodenica, manje rimsko i srednjevekovno naselje, crkva i nekropola, poznato po skupocenim ostavama srednjevekovnog srebrnog i ranovizantijskog zlatnog novca. Ovo je ujedno i središte Donje klisure Dunava iz koje se pruža impresivan pogled na strme litice Miroča na srpskoj i Munci Almažujuja sa rumunskoj obali.